Lyst å lære deg å utvikle nettsider og apper, men usikker hvor du skal begynne? Her er noen tips til hvordan du kan komme i gang
I korte trekk kan man sortere utviklere inn i tre grupper: frontend, backend og fullstack. Ta en nettside som ett eksempel: En frontend-utvikler jobber med den delen av nettsiden som brukeren ser. En backend-utvikler jobber med alt som ligger bak. Og en fullstack-utvikler har ferdigheter innenfor både frontend og backend, og har både skills og erfaring med begge feltene. Skillelinjene mellom de tre begrepene kan bli litt tåkete, men det er greit å ha en viss forståelse for hva de ulike begrepene betyr.
Så om du finner deg selv i å ville lære deg frontend-utvikling, kan det være vanskelig å vite akkurat hvor du skal begynne. Å lære seg nye ferdigheter tar tid og krever energi, så det å vite hva man skal prioritere vil gi deg gode muligheter til å nå målene dine raskest mulig. Vi har derfor satt sammen noen tips som vil deg gode pekepinner over hvor du bør starte, og hva som er nyttig å vite når du er kommet i gang.
HTML, CSS og JavaScript er selve grunnmuren av internett. Vil du lære deg å lage nettsider eller apper er det ingen vei rundt det: Du må lære deg det grunnleggende. For å forklare det enkelt så brukes HTML til å lage selve innholdet, CSS brukes for å endre på designet og JavaScript brukes til å lage nettsiden interaktiv.
De tre språkene har blitt brukt for å lage nettsider nesten helt siden internetts oppstandelse, og det er lite som tyder på at noe kommer til å forandre på seg. StackOverflow — som årlig gjennomfører en global utvikler-undersøkelse — viser at det programmeringsspråket flest utviklere finner seg i å bruke er JavaScript. Dette har undersøkelsen vist åtte år på rad.
Skal du jobbe mot å bli en front-end-utvikler er det altså essensielt å lære seg grunnleggende HTML, CSS og JavaScript, og takket være ett bredt tilbud av nettbaserte kurs er det både enkelt og billig å få tilgang til god undervisning.
Nettsider som FreeCodeCamp og Udemy tilbyr flere moduler som både gir deg en grundig gjennomgang av det viktigste å lære seg, samtidig som det ikke koster skjorta.
Selv om nesten all front-end-utvikling bygger seg på HTML, CSS og JavaScript, så vil du gjøre det enklere for deg selv om du lærer deg ett eller flere rammeverk. Selv om det grunnleggende er viktigst, så er det alt oppå det som vil virkelig gjøre at du skiller deg ut i mengden. Kort forklart: Ett rammeverk er en slags mal eller struktur som gjør arbeidet med ulike programmeringsspråk både enklere, mer effektivt og mindre utsatt for feil.
Hvert respektive rammeverk har unike fordeler, og det er opp til deg å utnytte fordelene rammeverkene tilbyr. Ta rammeverket React som ett eksempel: React tar utgangspunkt i grunnleggende JavaScript, og gjør det enklere for oss å formulere instrukser til hvordan vi vil at sluttproduktet skal se ut, samtidig som det er bra for skalerbare prosjekter.
Usikker på hvilket rammeverk du skal lære deg? Her er noen forslag:
Før du bestemmer deg for å lære deg ett rammeverk: Gjør egen research og se på hvilket rammeverk som vil passe best for deg og det du skal jobbe med.
Lyst å finne ut mer om hva arbeidsgivere i dagens jobbmarked er på utkikk etter? På plattformen CVLink finner du stillingsutlysninger fra flere av Norges fremste IT-selskap, hvor du får en enkel oversikt over akkurat hvilke ferdigheter de søker etter.
Programmering kan være tidkrevende, vanskelig og frustrerende, noe som fort kan sette støkken i flere som forsøker å lære seg nye programmeringsspråk. To ting som kan være viktig å huske når ting fremstår håpløst er da:
1. Ting tar tid.
2. Ikke gi opp.
Får du feilmelding etter feilmelding, og det eneste du føler for å gjøre er å revurdere karriereretningen din, så kan det være lurt å bare ta en pause eller å ta ett steg tilbake. Problemer som fremstår umulig, kan av og til være forårsaket av en liten skrivefeil. Ta en titt på det etter en kaffepause eller les opp koden din høyt. Ta små steg om gangen, og vær innstilt på at ting ikke alltid vil fungere etter det første forsøket.
Selv om dette nok kunne vært nevnt i punkt 3, så fortjener Google ett eget lite punkt i artikkelen. Selv om det i starten kan virke som en siste utvei å Google seg frem til løsningen på problemet, bør du tvert imot bruke Google som førstelinjen til all problemløsning.
Står du stille på ett problem er det en stor sannsynlighet for at noen andre har hatt akkurat det samme problemet tidligere. Da er verktøy som StackOverflow super for å finne løsninger på problemer andre utviklere tidligere har hatt, noe som gjør at du slipper flere timer med hodebry på vanlige problemer.
Uansett hvor mye erfaring man har, vil du aldri bli helt utlært. Problemløsning er alfa omega i alle nivåer av utvikling, og når du driver med problemløsning er Google din beste venn.
Har du en ide til en nettside eller ett program? Bygg det. Tenk på noen ting i hverdagen du gjerne skulle ha visualisert eller automatisert. Det kan være alt fra ett snake-spill, til din helt egne vær-app. Læringsutbytte av å bygge egne prosjekter er enormt, og skal du søke jobb som utvikler vil prosjektene dine ofte kunne bidra til å skryte opp kompetansen din.
Når du har kommet deg i gang med egne prosjekter og begynt å lære deg noen ulike ferdigheter, kan du begynne å vise resten av verden hva du har lært deg. Det snake-spillet og den vær-appen du lagde tidligere kan for deg kun fremstå som ett hobby-prosjekt, men snart kan du se at hobbyprosjektene dine kan hjelpe deg med å skaffe deg drømmejobben.
Lager du deg en gratis bruker på CVLink (skreddersydd for IT-bransjen) vil du enkelt kunne vise frem hva du har lært deg, og du kan hele tiden oppdatere profilen din når du lærer deg nye ferdigheter. Her befinner flere av Norges største IT-bedrifter seg, og de er daglig på utkikk etter frontend-utviklere som deg.
Når en bedrift da plutselig trenger noen med akkurat dine skills, kan de finne deg istedenfor at du trenger å bla gjennom x antall stillingsannonser. Enkelt og effektivt.
Frontend-utvikling er utrolig spennende, og vi håper at noen av tipsene ovenfor har gitt deg en pekepinn på hva du kan gjøre for å komme i gang. Happy coding!<