6 VIKTIGE skrivetips til deg som søker jobb

Vil du ha en jobbprofil som imponerer bedriftene? Her er er tipsene og teknikkene du trenger for å skille deg ut i søknadsbunken!

Jobbprofil som imponerer - CV - Profil

Å lage jobbprofil er ikke lett, og en av tingene som vanligvis tar lengst tid er pitchen om deg selv. 


Etter en lang selvransakelse hvor du finner ut akkurat hva du er god i, skal du formulere det på en måte som gjør at arbeidsgivere får lyst til å kalle deg inn på intervju. Dette kan virke skremmende i starten, men med en gang du kommer på rett spor vil du se at jobben blir mye enklere.


Vi i WA.works har mye erfaring med rekruttering, og vi vil bruke vår erfaring til å hjelpe deg med å få drømmejobben. Vi har derfor samlet sammen noen tips og teknikker, som vil sørge for at pitchen din blir så bra som mulig.


1. Hvorfor er du den rette? Hva er ditt fortrinn?

Før du begynner å skrive: Tenk over hva du har av erfaring, kompetanse og motivasjon som gjør akkurat deg attraktiv for en bedrift. Kan du noe som veldig få andre kan? Er du god i noe som flere bedrifter ser etter?

Selv om det kan være fristende å hoppe rett til skrivingen så sparer du deg for mye tid og energi om du starter med brainstorming. Lukk pc-skjermen, og ta frem penn og papir. Lag ett tankekart eller skriv en stikkordliste som oppsummerer hva du kan og hvilke erfaringer du har. Når du skriver for hånd fjerner du distraksjoner, og tankene flyter enklere.


2. Den omvendte pyramiden

Skriv det viktigste først. En av de første skriveteknikkene journalister lærer seg kalles ‘den omvendte pyramiden’. Prinsippet er enkelt, men effektivt: Du gir leseren kort og konsis info, så tidlig som mulig. Informasjonen skal sorteres fra mest viktig til minst viktig. Så glem alt det du har lært på skolen om å skrive konklusjonen til slutt, og sørg for å løfte opp alt du mener virkelig gjelder i teksten din. Ikke bare fanger det mer oppmerksomhet, men det selger også budskapet ditt mer effektivt.


3. SUCCES(s)

Skal du overbevise din fremtidige arbeidsgiver om å kalle deg inn på intervju så er det mye å hente fra de følgende seks prinsippene:

  • Simple. Finn essensen i pitchen din, og hold budskapene enkle. Ikke ta sidespor som egentlig ikke er nødvendig for å få frem hvorfor akkurat du er en god kandidat.
  • Unexpected. En effektiv måte å skaffe oppmerksomheten til den som leser pitchen din er å skrive noe bryter med forventningene. Det kan være så lite som én morsom eller spøkefull setning, eller ett litt uvanlig fakta om deg selv. Vil du få frem at du er glad i programmering? Bare husk den første S-en (Simple): Hold deg til budskapet.
  • Concrete. Ikke gå rundt grøten. Er du for eksempel veldig god i Python? Istedenfor å si: “Jeg har mye erfaring med arbeid i Python”, si: “De siste årene har jeg jobbet med prosjekt x og prosjekt y, hvor jeg har lært om både x og y. Denne erfaringen er noe jeg ikke ville vært foruten.”. Vær konkret med faktisk hvilken erfaring du har, og hva du har lært av den.
  • Credible: Autoritet og troverdighet. Bruk eksempler for å underbygge ferdighetene dine, trekk inn tall som setter ferdighetene dine i perspektiv og ta i bruk vinklinger som viser selvstendighet.
  • Emotional. Gjør teksten din personlig, og ikke skriv i tredjeperson. Husk at arbeidsgiveren vil vite mer om deg. Skriv derfor slik at teksten din bærer ditt personlige preg. Når du skriver om dine erfaringer så ta med hvordan du lærte av disse erfaringene, og hva som gjør at denne erfaringen er nyttig for leseren. Selv om CV-teksten din skal være informativ, så blir den mer interessant og lettleselig om den inneholder dine tanker rundt dine erfaringer.
  • Stories. Dette forklarer vi også senere i artikkelen — men ikke vær redd for å trekke inn korte anekdoter som gir gode forklaringer om deg som person.

wa pitch
Her er en forkortet pitch du kan bruke til å hente inspirasjon. Bare husk å skriv på norsk når du lager jobbprofil til det norske jobbmarkedet.


Vil du lage en jobbprofil som er attraktiv for IT-bransjen? Rekrutteringsplattformen WA.works er skreddersydd for IT-folk, som gjør at du får den beste muligheten til å vise frem ferdighetene dine for Norges største IT-bedrifter. Lag en gratis bruker på https://wa.works/candidate/.


4. Ikke gjenta deg selv

Husk at oppmerksomheten til leseren er gull verdt. Skal en arbeidsgiver lese om hva det er som gjør deg til en god kandidat bør du unngå at arbeidsgiveren opplever teksten din som gjentakende. Så om det er noe du mener arbeidsgiver skal huske etter å ha lest teksten bør du heller inkludere det så tidlig som mulig i teksten.wa blog music

5. Write music.

Varier språket ditt. En av de beste måtene å sørge for at du holder på oppmerksomheten til leseren er å fokusere på flyt. Én lang setning etter den andre gjør teksten tung. Skap liv i teksten ved å variere på språklengden. Da blir informasjonen enklere å ta til seg, og leseren får ett generelt bedre inntrykk. Ideelt sett bør arbeidsgiveren kunne sitte fredag kl. 15:55 — klar til å ta helg — og likevel gli gjennom teksten din uten å måtte anstrenge seg.


6. Prøv igjen. Og igjen.

Den letteste måten å overkomme en skrivesperre på? Å skrive. Skriv én setning, deretter én til. Har du planlagt slik som vi nevnte innledningsvis, vil skrivingen til slutt komme av seg selv. Ikke tenk at alle ordene skal være perfekt den første gangen du skriver noe. Det er bedre å ha laget fem utkast du ikke er fornøyd med enn å ikke ha fått noe ned på papiret i det hele tatt. Du skriver ikke på en skrivemaskin fra 1900-tallet, hvor hvert eneste ord teller. Her kan du lage utkast etter utkast, så skriv heller så mye at tastaturet ryker.


Vi heier på deg!

Vi i WA.works vil at du skal lykkes, og vil derfor hjelpe deg med å lage en så god jobbprofil som mulig. Send en mail til arve@wa.works, så får du gratis hjelp med utformingen av din jobbprofil.


Husk at denne smørbrødlisten med teknikker og tips ikke må følges slavisk. Bruk artikkelen som en verktøykasse. Det finnes ikke en perfekt pitch, så du må tilpasse teksten din ut fra dine målsetninger. Vi håper tipsene har vært til hjelp. Lykke til med skrivingen!

Gjerdrums vei 11, 6 etg

0484 Oslo

Ring oss:

(+47) 240 22 032

Send epost til:

hei@cvlink.no

Teknologer

Bedrifter

Send epost til:

hei@cvlink.no