10 enkle tips til nye IT-studenter

Har du nettopp begynt på programmerings-studie er dette artikkelen for deg

Samarbeid - T-formet - GitHub - Praksis

Den varme sommeren går mot slutten, og Zoom-rommene og auditoriene fylles snart opp. For mange av dere vil de neste månedene være innholdsrik og proppfull med nye inntrykk. Vi har derfor skrevet en liste med tips og triks som både nye og erfarne IT-studenter kan dra nytte av. Her er noen punkter med ting som vil gjøre studielivet og hverdagen hakket enklere.


1. Samarbeid = Gull

“To hoder er bedre enn ett”: Klisjé, men og så sant. Ingenting er mer frustrerende enn å stå bom stille med et problem som er helt gresk og kun skaper hodebry. Uansett hvor mye erfaring og kunnskap du har vil en annen utvikler alltid kunne noe du ikke kan, så spill på hverandre sine styrker så vil produktiviteten skytes i været.

Finn deg en partner-in-crime, og gå sammen om å løse oppgaver som kan være vanskelig. Ta til deg alt av du får av tilbakemeldinger og vær alltid åpen for nye løsninger. Skaper dere et bra arbeidsmiljø vil dere lære utrolig mye mer enn om dere kun jobber for dere selv.


2. Bli “T-formet”

En generalist har erfaring og kunnskap innenfor mange områder, men har ikke investert tiden som kreves for å bli ekspert på ett felt. Generalistens verktøykasse er bred.

Spesialisten bruker tiden sin på å bli en ekspert innenfor ett område, men er samtidig begrenset til dette feltet. Spesialistens verktøykasse er snever.

Idéen om å være T-formet handler om å finne middelveien mellom generalist og spesialist. Ferdighetsnivået ditt kan vises som en T: Den vannrette linjen viser at du kan jobbe innenfor flere felt, mens den loddrette linjen viser at du samtidig har ett område du virkelig spesialiserer deg innenfor. Dette gjør deg tilpasningsdyktig, samtidig som du kan være en betydelig ressurs på ditt spesialområde.

Vil du lære mer? Les her (laster ned PDF).


3. Bruk GitHub

GitHub er essensielt for en utvikler. Hvorfor?

GitHub er nok verdens største nettsamfunn for utviklere, så ved å være aktiv kan du få mye anerkjennelse for arbeidet ditt. I rekrutteringssammenheng vil også arbeidsgiver ofte se på GitHub-profilen din når hun/han skal vurdere hvor godt du passer til jobben.

Bruk GitHub til din fordel!


4. Praksis

Praksis, praksis, praksis. Har du mulighet til å være i praksis hos en bedrift, så grip den muligheten! I praksis får du kontakter, et innblikk i hvordan utvikling foregår innad i bedrifter og ikke minst super erfaring på rekordtid. Bedrifter elsker å ha praktikanter hos seg, og er du heldig kan oppholdet bli lengre enn først planlagt!


5. Lag deg WA.works bruker

Om GitHub er stedet hvor du får vist frem koden din er WA.works stedet som gjør denne koden om til en jobb!

WA.works er jobbsiden laget for og av IT-folk. Norges største IT-bedrifter er daglig inne for å lete etter sin neste utvikler, og fortsetter å bruke WA.works fordi det er superenkelt å både finne og ansette utviklere.

Vi har gjort det så lite komplisert som mulig for deg å lage en super-attraktiv profil. Med en god profil er sjansen stor for at en bedrift som Itera, DNB eller Komplett øyner ferdighetene dine 👀.

Lag deg gratis bruker her.


6. Peil deg frem i IT-verdenen

Her er vi i samme båt som “T-formen”. Arbeidsmarkedet i IT-bransjen er stort, og som utvikler er det flere retninger å ta. Finn retningen du ønsker å gå. Som fersk IT-student er det ikke forventet at du skal gjøre noe karrierevalg allerede før du har skrevet din første linje med kode, men å tidlig utforske hvilke muligheter som ligger tilgjengelig kan gjøre ting enklere i fremtiden.

Sjekk WA.works for IT-stillinger som er utlyst, og prøv å skaff deg litt oversikt. Hva høres interessant ut? Trives du best med kreative eller logiske oppgaver? Flere av dagens IT-studier tilbyr muligheter for spesialiseringer, så bruk muligheten til å dykke dypere i det du liker best.


7. Google på speed-dial

Sliter du med noen oppgaver? Husk å bruk digitale verktøy for alt de er verdt. Google, YouTube, StackOverflow, GitHub og Mozilla Developer Network er bare noen få steder du nesten uansett finner svar på problemet du står ovenfor. Terskelen for å dra frem Google bør være så lav som mulig.


8. Jobb før endt utdanning

Ingenting er gale med å utforske jobbmarkedet før du har levert din siste eksamen. Utviklere er ettertraktet, og mange bedrifter vil gjerne få med nyutdannede på laget. Så om du begynner å nærme deg slutten av studiet, så sørg for å få med når studiet ditt er ferdig på jobbprofilen.

Når du lager deg bruker på WA.works kan du angi hvilket år du er ferdig med studiet, slik potensielle arbeidsgivere kan rekruttere deg allerede før du har fullført skolegangen.


9. Lek deg med koding

Koding er til syvende og sist arbeid med idéer. Vær kreativ i prosessen og prøv deg frem med ulike tilnærminger.

  • GitHub gir deg bedre kontroll og oversikt over din egen kode
  • Du får vist frem din egen kode
  • … og du kan finne frem til andre sin kode

“Vår erfaring er at [IT-]studentane er veldig attraktive. Dei har stort sett jobb før dei er ferdig utdanna.”  — Jens Kristian Fosse, Dekan på Høgskolen på Vestlandet til NRK


10. Kos deg!

Som fersk IT-student har du mye gøy å se frem til. Bruk tiden fremover til å lære mye og bli kjent med likesinnede utviklere! Og husk å prioriter det sosiale inn i mellom all skolejobbingen!


Lykke til med studiet! Hilsen oss i WA.works 🥳

Gjerdrums vei 11, 6 etg

0484 Oslo

Ring oss:

(+47) 240 22 032

Send epost til:

hei@cvlink.no

Teknologer

Bedrifter

Send epost til:

hei@cvlink.no