Hvordan forberede seg til intervjuet

Endelig kom e-posten du har ventet på. E-posten som fikk deg til neste nivå: jobbintervjuet.

intervjuforberedelser

Gratulerer! Nå må du forberede hva du skal si, gjøre og hvordan du skal oppføre deg. Ingen grunn til panikk. Vi har den ultimate guiden til å være kul og selvsikker!


Det er vanligvis tre runder med intervju. Det første handler om å bli kjent med deg som person og gi arbeidsgiver en oversikt over dine skills. Andreintervjuet er det vanskeligste: du må være forberedt på å få utfordrende spørsmål om teknologi og konkrete arbeidsoppgaver. Den tredje er den siste hvor de tar den endelige avgjørelsen. Har du kommet så langt så må du gjøre ditt ytterste for å overbevise dem og betrygge om at inntrykket de har fått til nå stemmer.

Denne guiden vil foreberede deg til det første intervjuet, som er avslappet og uformelt. Å stresse over denne er bortkastet energi!


Gjør research!
Start med å sjekke opp i selskapets fremtidsmål og planer. Å fullføre intervjuet med dette i i bakhodet vil få deg til å se ut som en god langtidsinnvestering. Du burde også være forberedt på å snakke i dybden om industrien, firmaet og stillinger du søker på.

Bruk selskapets nettside for å få en bedre forståelse av deres verden og målsettinger.


Se for deg hva intervjueren kommer til å spørre deg om.
Det er best å forberede seg på et bredt spekter av spørsmål ved å tenke på dine karrieremål, langtidsplaner, tidligere suksesser og arbeidsstyrke, men også gjøre deg klar for de villedende enkle spørsmålene de fleste arbeidsgivere liker å kaste på intervjuobjektene.


Noen av disse spørsmålene kan være: “hva er din største svakhet?”, “hvorfor vil du ha denne jobben?”, “hvorfor forlot du din forrige jobb?”, “hvor ser du deg selv om fem år?”, “hva er din største prestasjon?”.

Vis frem dine største prestasjoner på WA.works


Tenk på spørsmål du kan spørre intervjueren
Å delta aktivt under et intervju gir et godt inntrykk av din interesse for stillingen. Kom gjerne med tre tankevekkende spørsmål å stille intervjueren.
Noen av disse kan være: “hvordan er mulighetene for karriereutvikling i dette selskapet?” eller spør om intervjueren om et personlig spørsmål; “hvordan liker du miljøet her både faglig og sosialt?”


Ting du burde ha med deg
Noe å ta notater på: Dette viser at du kommer forberedt og at du er interessert i hva arbeidsgiveren har å si. Det hjelper også å ta notater så du kan huske viktig informasjon om selskapet, spørsmål eller navn. Om du glemmer notatboken hjemme, spør gjerne om penn og papir, det viser interesse.


En lapp med intervjuerens navn: Lær deg intervjuerens navn før du går til intervjuet; du finner det oftest i en stillingsannonse eller i en email signatur. Det å huske navn er vanskelig, så spar deg selv litt awkwardness og skriv det ned.


Vi er i det 21. århundre så du trenger ikke ta med deg dokumenter til et intervju. Men vær klar til å gengi CV’en din så øynene deres kan løftes fra dataskjermen så man skaper rom for en mer naturlig samtale.

Hold alle dine IT-erfaringer på ett sted


Øv på intervjuetikette
Hvordan hilse: Glem det kleine tipset om et superfast håndtrykk. Finn en mellomting og ikke tenk mer på det. Klemmer kan du spare til du har overlevd minst 2 lønningspilser. Introduser deg selv og forbered deg på litt småprat. Det kan være smart å gjøre klar noen samtaleemner fra før som er mer interessant enn å snakke om været.


Forberedelsene du gjør kan komme nyttig inn her: “Jeg så dere nettopp landet X som kunde, gratulerer! Jobbet lenge med den prosessen?” “så dere lanserte ny app! Veldig imponerende grensesnitt”. Under forberedelsene kan det også være en idé å sjekke den du møter sin LinkedIn og Facebook profil for mer personlig icebreaker. Har dere noen felles bekjente eller interesser? I Norge er dette innafor.


Hvordan svare på spørsmål: Hør etter og ta tid til å svare på en god måte. Vær kortfattet og ikke skravle i vei, men svar på spørsmålet du får, hold fokus og dra frem dine beste evner. Og selvfølgelig husk gode manerer; ikke avbryt intervjueren eller le av dumme spørsmål. Den siste kan være litt vanskelig.


Hvordan avslutte intervjuet: Mot slutten av intervjuet, la arbeidgiveren vite hvorfor du syns jobben er utmerket for deg og hvorfor du er interessert i stillingen. Det passer seg å spørre hva neste steg i ansettelsesprosessen er og når du kan forvente et svar fra dem. Til slutt, takk intervjueren for tiden deres og gi dem et vinnende smil.


Takke-e-post: Det er ikke nødvendig å ta kontakt etter intervjuet, men om dere diskuterte noe spesielt som fanget din interesse så kan du gjerne sende en utdypning av dette på epost i etterkant. Dette viser initiativ og ivrighet. Men ikke gå helt overbord, du vil ikke virke desperat. Du har andre tilbud, men denne muligheten interesserer deg ekstra mye.


Registrer deg på WA.works for å få flere jobbmuligheter i dag!


Gjerdrums vei 11, 6 etg

0484 Oslo

Ring oss:

(+47) 240 22 032

Send epost til:

hei@cvlink.no

Teknologer

Bedrifter

Send epost til:

hei@cvlink.no