Fra IT-student til utvikler. 4 vanlige forskjeller

Hva trenger du å vite før du begynner i din første jobb som utvikler?

utvikler koding

Sene kvelder med stressende innleveringer, tidlige forelesninger og lunsjpauser som varer litt vel lenge er bare noen av tingene du mest trolig har vendt deg til etter å ha vært student en stund.


Så når studietiden begynner å ebbe ut og du skal begynne å forberede deg på livet i fast jobb er det ikke uvanlig å oppleve overgangen som litt uforutsigbar, kanskje litt skummel.


Derfor skal vi gjøre deg så godt forberedt som mulig til din nye hverdag. Vi har slått av en prat med vår sjef for utvikling her i WA.works, og bedt han si litt om hva han opplevde som de største forskjellene mellom studielivet og jobblivet.


Her gir han deg et lite innblikk i hvordan det er å gå ut i jobb som nyutdannet, i tillegg til å slenge med noen tips du kan få bruk for når du går ut i din alle første utviklerjobb!


andreas

Andreas Hammerbeck studerte Informasjonsteknologi ved Høyskolen på Vestlandet 

og jobber nå som utviklingsansvarlig her i WA.works


Koden

På studiet jobbet jeg som oftest i små grupper, så hvis jeg lurte på noe så kunne jeg gå direkte til den som hadde skrevet koden for å få den forklart.
Når man koder i arbeidslivet er man ofte en del av et større team hvor man er flere som skal jobbe i samme kodeprosjekt. Derfor er det også et større fokus på clean kode. Koden du skriver skal leses av andre og du kommer til å lese mye kode som har blitt skrevet av de du jobber med. 
Mitt beste tips: Boka ‘Clean Code’. Det er en knallbra bok om hvordan og hvor viktig det er å skrive clean kode. Bruk boka for det den er verdt og lag deg gode retningslinjer og vaner så tidlig som mulig.


Folkene du jobber med

Når du starter i en ny jobb som nyutdannet er du nok ikke den som kan mest, men du har derimot mange rundt deg som har lang erfaring. Disse vil du jobbe ved siden av og lære mye av. Jeg synes startperioden i en ny jobb er spennende siden du lærer veldig mye på kort tid, så læringskurven din er veldig stor.
På studiet var samarbeid og gruppearbeid et stort fokus og det er definitivt også et stort fokus i arbeidslivet. 
Mitt tips: Du kan lære utrolig mye ved å være nysgjerrig på hvordan ting gjøres og ved å høre på hva de mer erfarne på jobben sier. Still spørsmål hvis du står fast og dra nytte av samarbeidet du har med kollegene dine. Det er gull verdt.