11 vanskelige intervjuspørsmål — og hva du bør svare

Vi har samlet 11 spørsmål og forslag til svar du kan se på, slik du kan naile jobbintervjuet!

Hvorfor føler du at du passer til denne stillingen? - Hva er din beste prestasjon?

Hvor ser du deg selv om fem år?

Hvorfor stilles dette spørsmålet: Intervjueren ønsker å vite om du er en ambisiøs person og om bedriftens interne karrieremuligheter passer deg.


En arbeidstaker med lang fartstid har innsikt i egne ambisjoner og har nok et godt svar i baklommen. Her er forslag til de som er i begynnelsen av karrieren:


«Om fem år så ønsker jeg å være en nøkkelperson for selskapet deres, enten i form av en lederrolle eller fordi jeg har en unik kompetanse som teamet trenger. 

Ettersom det er tidlig i karrieren så er det ikke helt klart for meg hva denne kompetansen kommer til å være enda, men jeg har stor tro på at en slik utvikling vil bli enkelt for meg i miljøet du beskriver»Fortell om din største prestasjon
Hvorfor stilles dette spørsmålet: Denne er skummel å få utav det blå. Intervjueren leter etter konkrete eksempler på ting du har oppnådd tidligere som kan relatere til noe du kan oppnå hos/for dem om de ansetter deg. Måten du forteller historien om din største prestasjon på, er nesten like viktig som hva du forteller.


Noen forslag til prestasjoner:

  • Jobbprosjekt hvor du eller ditt team presterte over forventningene
  • Skoleprosjekt som er relevant for jobben om du ikke har vært i arbeidslivet enda
  • En situasjon hvor du har imponert en kunde
  • En situasjon hvor du har imponert en leder
  • Kåringer eller priser du eller teamet har mottatt
  • Konkrete mål som ble satt og innfridd
  • Forfremmelser

Vis frem IT-prestasjonene dine på WA.works i dagHva er dine beste egenskaper?
Hvorfor stilles dette spørsmålet: Dette er et genuint ønske fra deres side om å bli bedre kjent med deg og dermed danne seg et bilde av hvordan du vil fungere i samspill med resten av teamet. Legg merke til at alle disse forslagene har eksempler:


“Fordi jeg elsker det jeg driver med så har jeg en god indre motivasjon som får meg til å yte mitt beste. I min forrige jobb så førte dette til at jeg daglig utfordret meg selv og lærte meg nye ting som førte til at jeg presterte bedre. For eksempel så *sett inn eksempel*. Innen kort tid så endte jeg opp som en “go to” person for mine kollegaer på slike saker.”


“Jeg er veldig strukturert. Jeg noterer alt og bruker en rekke verktøy for å holde kontroll på viktige prosesser og frister. Dette hjelper både min og resten av teamets effektivitet. For eksempel så økte jeg *sett inn eksempel* med X% i min forrige jobb.”


“Jeg elsker folk. Jeg elsker å møte nye mennesker og høre deres historier. Jeg kan snakke med en vegg og finner alltid felles interesser som gjør selv den mest sjenerte personen komfortabel i mitt nærvær. Dette syns jeg er spesielt nyttig i møte med kollegaer og kunder. Min forrige leder beskrev meg som *sett inn eksempel* og derfor en nøkkelressurs for teamet”Hvorfor føler du at du passer til denne stillingen?
Hvorfor stilles dette spørsmålet: Intervjueren ønsker å vite hva du kan tilføye selskapet og hvor flink du er til å selge det inn. Dette er på en måte en salgspitch om deg selv!


En slik pitch bør være justeres for hver jobbmulighet, men her er et vagt forslag:


“Jeg vet jeg kommer til å briljere i denne stillingen fordi behovet du beskriver sammenfaller både med min nåværende kompetanse/erfaring og mine mål for karrieren videre. Jeg tror jeg passer godt inn i teamet dere har fra før, samtidig som jeg vil være en positiv pådriver for utvikling og vekst. Jeg er begeistret for stillingen og selskapet, og gleder meg til en eventuell oppstart.”Intervjueren vil som regel grave litt i det negative også. La oss ta for oss noen eksempler på dette:


Hva er dine negative egenskaper?
Hvorfor stilles dette spørsmålet: Vi syns dette er et utdatert og unødvendig spørsmål. Det har mer rot i vane enn i nysgjerrighet.


Men om det kommer opp så råder vi i mot det vanlige standard svaret hvor du velger en egenskap som du kan snu til noe positivt. Intervjusituasjonen handler jo egentlig om mennesker som møter mennesker. Du må derfor gjøre det enkelt relatere til deg som person, ikke bare som en kode-robot. 


Så du bør være ærlig, men selvsagt ikke beskrive en egenskap som er bekymringsverdig.


Med et glimt i øyet kan du feks innrømme at “Jeg er et B-menneske og hater å stå opp om morgen. Jeg er aldri sen på jobb, men konen sier jeg er triveligst etter jeg har fått i meg en kaffekopp” eller “Jeg kan noen ganger bli veldig ivrig og avbryte folk, men dette er noe jeg jobber med og har blitt bedre på”.Hvorfor har du dårlig karakter i dette faget?
Hvorfor stilles dette spørsmålet: Yikes! Det er et ubehagelig og merkelig spørsmål, men formålet er å prøve å avdekke eventuelle kompetansehull.


Vi i WA.works vet at karakterer er avhengige av foreleser, fagplan og eksamensform, men det er ikke alle arbeidsgivere som er like forståelsesfulle. Motstå derfor fristelsen til å klage på foreleser. Det kan oppleves som ansvarsfraskrivelse og som et autoritetsproblem.

Men det er feks. lov å si “Jeg hadde håpet at faget om webutvikling handlet mer om praktisk koding og nyere teknologi, fremfor teori. Jeg er veldig interessert i fagfeltet og håper å bruke det jeg kan om fagområdet hos dere” eller “Jeg elsket faget! Men jeg føler jeg ikke fikk vist alt jeg kan på eksamen”.Hvorfor har du hull i CVen?
Hvorfor stilles dette spørsmålet: Intervjueren er nysgjerrig på om dette er en ren tilfeldighet eller et tegn på langtids sykdomsfravær.

Den siste er ikke lov å spørre om, men noen prøver å gå rundt grøten for å få svaret likevel. Du har ingen opplysningsplikt dersom du har hatt perioder med fravær på CV’en.

Her er noen tips til hva du kan svare om du ønsker å gi et svar:

  • Dersom du var arbeidsledig, ville jeg forklart hva du gjorde for å øke kompetansen mens du søkte jobber
  • Dersom du var på reise, så viser dette at du er en eventyrlysten person. Men pass på å gi et balansert inntrykk om at du er en seriøs arbeidstaker og ikke kommer til å slutte etter 1 år fordi du kjeder deg i fast jobb
  • Dersom du var langtidssyk og vil være åpen om dette, så kan du for eksempel formulere det slik “Jeg hadde en periode med sykdom, men jobbet hardt for å komme meg ut av det og har vært frisk siden”. Om det er snakk om mental helse kan man (dersom dette stemmer og man er komfortabel med å snakke om det) nevne hvordan drivkraften for jobben har hatt en positiv innflytelse på helsen


Vis frem alle dine IT-skills på WA.worksHvorfor vil du slutte der du jobber nå?
Hvorfor stilles dette spørsmålet: Spørsmålet stilles for å finne ut om det er konflikt på din forrige arbeidsplass, og om det derfor er risko for at du kan lage dårlig arbeidsmiljø hos dem.


Forslag til svar:

Jeg har stortrives i jobben og selskapet, men ser nå at jeg har oppnådd alt jeg ønsket å få ut av denne muligheten og søker derfor nye utfordringer og miljøer for å vokse”


Selv om svaret egentlig handler om lønn eller at du ikke går overens med sjefen, så bør man ikke svare dette. Ny arbeidsgiver ønsker ikke å bli brukt for å øke lønn hos eksisterende arbeidsgiver. Og uansett hvor kjip du syns forrige sjefen var, så vil intervjueren vurdere det som høy risiko for at det er du som var problemet i dette forholdet.
Mot slutten av en en intervjuprosess vil spørsmålene bli mer praktiske. Her kan det være vanskelig å finne en balanse mellom å formidle forventninger, versus frykt for å be om for mye og miste muligheten. Men ikke vær redd, tydelige ønsker er generelt mye mer attraktivt enn å være super åpen og tilgjengelig.Hva er din forventning til lønn?
Hvorfor stilles dette spørsmålet: Lønnsspørsmål handler mest om deres evne til å matche dine forventninger og om et eventuelt avvik er stort nok til å påvirke deres beslutning.


Det kan være lurt å få frem at lønn ikke er største motivasjon for jobbmuligheten, men samtidig forstår intervjueren at dersom du ikke får det du forventer så kommer du ikke til å trives og føle deg verdsatt.


Dersom du har en konkret forventning: “Jeg har i dag X NOK og kunne tenkt meg Y NOK nå


Dersom du ikke har en forventning: “Jeg har ingen konkret forventning, men jeg har venner i lignende stillinger som ligger rundt X NOK, så jeg håper å lande rundt der”


Dersom du er tøff: “Hva ligger lønnsnivået på her i denne organisasjonen?” Denne fromuleringen setter samtidig intervjueren i en salgsposisjon hvor den ønsker å virke som en god arbeidsgiver med gode betingelser.Når kan du starte?
Hvorfor stilles dette spørsmålet: Her lurer de på om du har oppsigelsestid, hvor lang den eventuelt er, og om du har ferie som du kan ta ut for å gjøre den kortere. Ny arbeidsgiver vil som regel ha deg på plass allerede neste uke når de først har bestemt seg, men samtidig er de også vant til å vente i opptil 3 måneder og forholder seg veldig greit til dette.


Dette er et reelt praktisk spørsmål og skal ikke være vanskelig å svare på. Men du bør være klar over at din nåværende arbeidsgiver bryr seg mest om at du skal få fullført det du holder på med og overført kompetanse og ansvar til en ny person. De ønsker ikke å betale for lenge for noen som ikke skal være en del av selskapets fremtid. Så dersom du tror arbeidsgiver er villig til å slippe deg før oppsigelsestid er over, så er det positivt å uttrykke dette til ny arbeidsgiver -uten å love noe.Kan du gi oss en referanse?
Hvorfor stilles dette spørsmålet: Grunnen til at intervjueren ber om referanser er at de vil undersøke om sitt eget inntrykk stemmer ved å snakke med noen som har jobbet tett med deg.


Forslag til svar:

“Selvsagt! La meg sende deg kontaktinfo på mail etterpå. Jeg ønsker å respektere tiden til referansen min og vil derfor gi dem beskjed om at du kommer til å ringe”


Og faktisk gjør det. Både gi beskjed til og respektér referansen din. Med den siste mener vi at du ikke gir ut deres kontaktinfo for tidlig. Referansesjekk er som regel siste steg før en ansettelse, så det er unødvendig å bruke opp referansen din sine gnistrende gode ord om deg på for mange referansesamtaler. 


Tips til hvem du kan sette opp som referanse er forrige leder før nåværende leder, nåværende leder om du er åpen om jobbsøkingen, tette kollegaer, mentorer, og evt. forelesere eller andre nøkkelkontakter.


Forslag til spørsmål DU vil stille intervjueren

Gjerdrums vei 11, 6 etg

0484 Oslo

Ring oss:

(+47) 240 22 032

Send epost til:

hei@cvlink.no

Teknologer

Bedrifter

Send epost til:

hei@cvlink.no